MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Pulau Pinang

Pulau Pinang salur RM4juta untuk bola sepak

Kerajaan negeri menerusi Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) menyalur sebanyak RM4 juta kepada Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP) pada musim 2015.

Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata sejumlah RM2 juta lagi akan ditambah sekiranya skuad Harimau Kumbang itu berjaya menampilkan aksi cemerlang dalam saingan Liga Perdana yang akan bermula bulan depan.

"Kita letakkan harapan yang tinggi kepada pasukan ini dan harap mereka dapat kembalikan kegemilangan bola sepak Pulau Pinang dan mencapai hasrat untuk ke Liga Super pada 2016," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran jersi Pulau Pinang malam tadi.

Lim yang juga pengerusi PBAPP berkata segala pembiayaan yang dibuat akan diaudit bagi memastikan ia dilaksanakan secara telus dan mengikut prosedur sepatutnya.

Sementara itu Presiden FAP Datuk Seri Nazir Ariff Munshir Ariff berkata pihaknya kini sedang mempergiat usaha pembangunan bakat pada peringkat akar umbi melibatkan peserta berusia lima hingga 19 tahun.

Katanya persatuan itu menyasar untuk membentuk pasukan terdiri daripada anak jati Pulau Pinang menjelang 2018, seterusnya mengupayakan mereka untuk bersaing pada peringkat tertinggi dalam arena bola sepak negara pada masa depan.

"Pencarian bakat akan dijalankan melalui siri latihan, permainan dan pertandingan peringkat sekolah dan kelab yang dijangka melibatkan sehingga 10,000 peserta dari seluruh negeri bermula tahun ini," katanya.

- Bernama